Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini

Danas u Sarajevu održano stručno predavanje Eurokod 7: Norma geotehničkog projektovanja

Danas je u prostorijama Univerziteta u Sarajevu – Građevinskog fakulteta održano stručno predavanje Eurokod 7: Norma geotehničkog projektovanja. Stručnom predavanju je prisustovalo preko 120 učesnika.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Udruženja Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini prof. dr Samira Dolarevića, Tihomir Anđelić je upoznao prisutne o aktivnostima i rezultatima Instituta za standardizaciju BiH na usvajanju Eurokod norme. Potom je prof. dr Adis Skejić dao kratak osvrt na projektantsku praksu i status Eurokoda 7 u BiH.

Nakon prvog dijela, uslijedila su predavanja o specifičnim temama iz oblasti geotehničkog projektovanja i primjene Eurokod 7 normi. Prof. dr Meho Saša Kovačević je prisutnim prenio hrvatska iskustva i očekivanja od prve i druge generacije Eurokoda 7, te podijelio iskustva njegovog tima u primjeni rezultata istraživanja iz evropskih projekata u ocjeni stanja i predviđanju ponašanja geotehničkih konstrukcija.  Prof. dr Jovan Papić je u svom predavanju govorio o tumačenju rezultata terenskih ispitivanja, kao i o proračunu stabilnosti kosina. Nakon toga, prof. dr Janko Logar je iznio problematiku proračuna sidrenih konstrukcija od šipova i sidrenih roštiljskih konstrukcija, kao tipova geotehničkih konstrukcija koje su jako česte u projektantskoj praksi u BiH.  Posljednji dio predavanja je bio posvećen pitanjima i diskusiji.

Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini planira i u budućnosti organizovati slične aktivnosti s ciljem razmjene znanja i iskustava i unapređenja geotehničke struke u BiH.

Program stručnog predavanja možete preuzeti ovdje.

Prezentacije o temama na stručnom predavanju možete preuzeti ovdje:

  1. Tihomir Anđelić
  2. Adis Skejić
  3. Meho Saša Kovačević
  4. Jovan Papić
  5. Janko Logar

Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini je osnovano 19. novembra 2012. godine sa zadatkom daljnjeg jačanja, promocije i afirmacije profesije inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Kontakt informacije

Udruženje Inženjera Geotehničara
u Bosni i Hercegovini

Stjepana Tomića 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 278 412
Web: www.uig.ba
E-mail: info@uig.ba