Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini

Dr Emina Hadžalić i Mehmed Mesihović objavili publikaciju Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc

Emina Hadžalić i Mehmed Mesihović, članovi Udruženja inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini, objavili su publikaciju Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc. Na trasi Koridora Vc, čija dužina kroz Bosnu i Hercegovinu iznosi oko 320 km, planirana je izgradnja 51 tunela, odnosno 52 ukoliko se uzme u obzir nedavno najavljena izgradnja tunela u Nemili. Ukupna planirana dužina tunela na trasi Koridora Vc iznosi preko 60 km što jasno ukazuje na važnost segmenta tunelogradnje u realizaciji projekta izgradnje Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Dosad je ukupno izgrađeno 14 tunela dužine oko 13 km, u izgradnji je 7 tunela dužine oko 11 km, dok su ostali tuneli u fazi tenderisanja ili projektovanja, među kojima je i tunel Prenj, trenutno planirane dužine oko 10,9 km, koji će, kada bude izgrađen, biti među deset najdužih cestovnih tunela u Evropi.

Cilj publikacije je na jednom mjestu dati pregled karakterističnih podataka za sve planirane tunele na Koridoru Vc i to: metoda građenja, dužine tunelskih cijevi, maksimalna visina nadsloja, geološki opis i geomehanička klasifikacija, količine materijala za iskop i osiguranje tunela, sigurnosne karakteristike tunela (za tunele duže od 500 m), te podatke o ugovoru, projektu i učesnicima u procesu građenja. Izdavač publikacije je Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini. Publikaciju su podržali JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, EU i WBIF, EIB i EBRD.

Publikaciju Tunelogradnja u BiH – Koridor Vc možete preuzeti ovdje.

Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini je osnovano 19. novembra 2012. godine sa zadatkom daljnjeg jačanja, promocije i afirmacije profesije inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Kontakt informacije

Udruženje Inženjera Geotehničara
u Bosni i Hercegovini

Stjepana Tomića 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 278 412
Web: www.uig.ba
E-mail: info@uig.ba