Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini

Alaga Husić zajedno s koautorima objavio naučni rad na IX Latinoameričkom simpoziju za mehaniku stijena

Alaga Husić, član Udruženja Inženjera Geotehničara u BiH i šef projekta Odjela za građenje u JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, zajedno s koautorima Vojkan Jovičić, Belmir Hekić i Muris Mujkić, objavio je naučni rad na IX Latinoameričkom simpoziju za mehaniku stijena pod nazivom Technical aspects of tunnel construction in anhydrite containing rocks.

Hemijska reakcija između anhidrita i vode rezultuje formiranjem gipsa koje je praćeno značajnim povećanjem volumena stijenske mase. Pri iskopu tunela, povećana provodljivosti oko podzemnog otvora zajedno s uticajem rasterećenja stijenske mase, stvara dovoljne uslove za prelazak anhidrita u gips. Primarna podgrada tunela sprečava slobodno povećanje volumena stijenske mase, što dovodi do povećanja pritisaka u stijenskoj masi, a što uzrokuje oštećenja tunelske obloge.  S tim u vezi, u radu su prezentovana iskustva stečena gradnjom tunela Ivan kako bi se ukazalo na ključne tehničke aspekte gradnje tunela u stijenama koje sadrže anhidrit.

Rad je dostupan ovdje.

Udruženje Inženjera Geotehničara u Bosni i Hercegovini je osnovano 19. novembra 2012. godine sa zadatkom daljnjeg jačanja, promocije i afirmacije profesije inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Kontakt informacije

Udruženje Inženjera Geotehničara
u Bosni i Hercegovini

Stjepana Tomića 3
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 278 412
Web: www.uig.ba
E-mail: info@uig.ba